Harald Kaasa Hammer pΠformiddagstreff med turkameratene pΠSolhaug 5.2.2020 kl 11.00

Marit B¿e spiller / Gul sangbok

66 Alltid freidig - Med et FadervŒr i pakt, skal du aldri gyse

70 Det er makt i de follede hender

FadervŒr

(Bygget pŒ kapitlet om FadervŒr av Harald Kaasa Hammer, Voksenkatekismen, Lunde forlag 2003)

 

I dag vil jeg snakke om noe som alle her i salen eier, og som vi har sammen, og som vi har sammen med et par milliarder andre mennesker, nemlig FADERVR.

            Jeg har hatt en b¿nn nŒr jeg har forberedt meg, at du mŒ merke Jesu hjerteslag i FadervŒr, ja, Guds eget hjerteslag i denne b¿nnen.

FadervŒr er en revolusjon

FadervŒr er vi sŒ vant med at det er lett Œ glemme at b¿nnen var en revolusjon da den kom.

I Det gamle testamente l¾rte folket skjelvende ¾refrykt for Gud. De vŒget ikke Œ si navnet hans en gang. Ð Og sŒ kom Jesus og Œpnet d¿ren rett inn til faren sin!

Alle som tok imot Jesus, dem ga han rett til Πbli Guds barn. Joh 1,12

 

Rett til Œ bli Guds barn Ð en barnerettighet! Kona mi har v¾rt lektor i mange Œr, og kom drassende hjem med sv¾re rettebunker. Hun lesset en rettebunke opp pŒ kj¿kkenbordet og satte i gang. Jeg gikk pŒ tŒ og ville ikke forstyrre henne. Men datteren vŒr tok ikke slike hensyn. Hun kom og satte seg rett oppŒ rettebunken og smilte og sa: ÓDu mamma? ...Ó med solskinn i stemmen. Hun visste at et barn har rett til oppmerksomhet fra sine foreldre, og hun brukte sin rett for alt den var verdt. Og hun visste at mamma aller helst ville snakke med henne.

 

Alle som tok imot Jesus, dem ga han rett til Πbli Guds barn. Joh 1,12

Derfor kan vi vite at Gud helst vil snakke med oss. Vi forstyrrer ham ikke i arbeidstiden! Jesus lot disiplene gŒ rett inn til faren sin og si Far til hans Far! FadervŒr var en revolusjon for folket til Jesus. Og egentlig er FadervŒr en revolusjon for oss ogsŒ!

Dannelse og skrik!

FadervŒr er en velformet og dannet b¿nn som egner seg som h¿ytidelig fellesb¿nn i gudstjenester og m¿ter. Men den egner seg ogsŒ for skriket: ÇGi oss i dag vŒrt daglige br¿d!! É Frels oss fra det onde!! É La din vilje skje pŒ jorden!!È Mange ganger slo skriket mot Jesus. Mennesker ropte av full hals: ÇJesus, hjelp meg! Kyrie eleison!È

Gud vet pŒ forhŒnd

Jesus forklarte f¿rst disiplene hvordan de ikke skulle be: De skulle ikke be for Œ vise seg frem, og det var helt un¿dvendig Œ bruke mange ord. ÇFor dere har en Far som vet hva dere trenger, f¿r dere ber ham om det!È (Matt 6,8)

Det er rart Œ tenke pŒ at FadervŒr har passet i 2000 Œr.

ÇGŒ igjennom samtlige b¿nner som finnes i skriftene, og jeg tror ikke dere vil finne noe der som ikke er tatt med i Herrens b¿nn.È Augustin (354-430)

 

ÇHerrens b¿nn er den mest fullkomne av alle b¿nner. I den ber vi ikke bare om det vi med rette kan ¿nske oss, men ogsŒ i den rekkef¿lge vi b¿r ¿nske det. Derved l¾rer denne b¿nnen oss ikke bare Œ be, men den oppdrar ogsŒ alle vŒre f¿lelser.È Thomas Aquinas (1225-74)

 

La oss lukke opp d¿ren inn i FadervŒr: Fader vŒr, du som er i himmelen / VŒr Far i himmelen

ÇDu-som-b¿nnerÈ

Vi mennesker appellerer til ofte til sterke sider hos hverandre med Çdu-som-b¿nnerÈ: ÓDu som vet alt om blomster, kan ikke duÉÓ Noen ganger kommer det noen til meg og sier: ÓDu som kan hele Bibelen utenat, kan ikke du ...Ó Da blir jeg ganske svett.

            NŒr vi starter FadervŒr med ÇVŒr Far i himmelen / du som er i himmelenÈ, appellerer vi til Gud som ser alt ovenfra. ÓI himmelenÓ vil ikke si at han er langt borte, men at han har verdens beste utsikt og oversikt.

Fra himmelen skuer Herren ned og ser hvert eneste menneske. Fra sin tronstol holder han ¿ye med alle som bor pŒ jorden, - han som har dannet alles hjerter og merker seg alt det de gj¿r. Salme 33,13-15

 

Synes du det er truende eller tr¿stende Œ tenke pŒ at Gud ser alt? Tenk pŒ da du var barn og ropte glad og stolt pŒ mamma: ÓSe pŒ meg nŒ!Ó Andre ganger sŒ du kanskje ned i gulvet og sa: ÓIkke se pŒ meg!Ó

            Det kommer helt an pŒ situasjonen. Hvis jeg har synder pŒ samvittigheten, blir det truende at Gud ser alt. Men hvis syndene mine er blitt flyttet over pŒ korset, er det tr¿sterikt og oppmuntrende at Gud ser meg og er interessert i hvordan det gŒr med meg.

De syv b¿nnene

Vi har syv b¿nner i FadervŒr. Jesus mener altsŒ at det er de syv viktigste b¿nnene vi kan be. 

            I de tre f¿rste b¿nnene ber og ¿nsker vi og gir vŒr tilslutning til at Gud utbrer sitt navn og sitt rike og sin vilje pŒ jorden. Vi ber ham holde navnet sitt hellig, komme med sitt rike og utbre sin vilje pŒ jorden. Vi ber ham sette seg i respekt, ta styringen og sette sin vilje igjennom.

MŒlet med b¿nn er ikke Œ hente Gud inn i vŒr verden.

Verden vi lever i er Guds verden. MŒlet med Œ be FadervŒr er ikke Œ hente Gud inn i vŒr verden. Det er jo Guds verden, og ikke vŒr. Vi ¿nsker at han skal ta herred¿mme og utbre sitt navn og rike og sin vilje i verden Ð ogsŒ her hos oss. Vi ¿nsker Œ finne oss til rette i hans verden og bli Guds medarbeidere, slik det var meningen fra begynnelsen av. I FadervŒr Œpner vi vŒr vilje for hans vilje. Vi ber om Œ bli en del av Guds gode verdensorden, at vi ikke mŒ ¿delegge det han holder pŒ med. Det er det vi kaller gudsfrykt: Œ frykte for Œ ¿delegge det Gud holder pŒ med.

F¿rste b¿nn: La ditt navn holdes hellig

Denne b¿nnen er vŒrt svar pŒ det andre bud: ÇDu skal ikke misbruke Herren din Guds navn!È Hvordan bruker vi navnet rett? Jo, ved Œ rope pŒ Gud i all n¿d, be, lovprise og takke.

            Har du tenkt pŒ at Gud er et ropenavn? Det er godt Œ ha et ropenavn! Da vi var barn kunne vi rope: Far! og Mor! Mamma! Ropenavn er navn vi kan rope nŒr vi trenger hjelp.

Kall pŒ meg pŒ n¿dens dag, sŒ vil jeg utfri deg, og du skal prise meg. Salme 50,15

Andre b¿nn: La ditt rike komme

Jesus startet sin tjeneste med Œ rope: ÇTiden er kommet, Guds rike er n¾r. Vend om og tro pŒ evangeliet!È (Mark 1,15)

            Guds rike er der hvor Gud har herred¿mme. Det er ikke vi som oppretter Guds rike.

I denne b¿nnen ber vi om at Guds rike mŒ komme til oss, og fŒ utbredelse her hos oss. ÇLa ditt rike komme!È er vŒrt svar pŒ Jesu innbydelse: ÇGuds rike er n¾r. Vend om og tro pŒ evangeliet!È

Tredje b¿nn: La din vilje skje pŒ jorden som i himmelen. (Skapervilje og frelsesvilje)

../../0-NETTVERK/4-Turkameratene/FadervŒr%20Hustavle.pngJeg har arvet en hustavle etter min mor. Der stŒr FadervŒr slik: Vor Far, du som er i himlene (flertall) // la din vilje skje pŒ jorden som i himmelen (entall).

            Min mor var tre Œr da den f¿rste b¿nnen ble endret til entall pŒ nynorsk 2015, slik hun l¾rte FadervŒr. I 1930 kom endringen pŒ bokmŒl.

(https://www.bibel.no/Verbum/Nyheter-Verbum/Nyheter2008/Nyhet__06-08)

 

Det er noen som mener at nŒr det stŒr himlene i flertall, da menes det der Guds sitter med Jesus ved sin h¿yre hŒnd. Og nŒr det stŒr entall, menes det himmelhvelvingen. AltsŒ: ÓLa din vilje skje pŒ jorden, med samme lovmessighet som du styrer stjernene pŒ himmelvelvingen!Ó NŒr vi leser de bibelstedene hvor det er brukt flertall, holder ikke denne forklaringen helt ut, men det er en god tanke!

 

I Bibelen blir vi kjent med bŒde Guds skapervilje og Guds frelsesvilje. PŒ himmelhvelvingen ser vi Guds veldige skaperkraft og hans sans for skj¿nnhet. I den tredje b¿nn ber vi om at hans skapervilje mŒ prege hele skaperverket.

            Guds frelsesvilje er at Çalle mennesker skal bli frelst og l¾re sannheten Œ kjenneÈ. (1 Tim 2,4) Dette vet vi er Guds vilje, og nŒr vi ¿nsker at vŒre medmennesker skal bli frelst, kan vi vite at vi vil det Gud vil.

Dette er den f¿rste og st¿rste kj¾rlighetsgjerning, at en kristen - nŒr han har blitt en troende Ð skal beflitte seg pa Œ f¿re andre mennesker til troen, slik han selv er kommet til troen ... Tjen og hjelp enhver, for ellers har dere ikke noe Œ gj¿re pa jorden. (Fra Martin Luthers preken over Joh. 20, 19 - 31)

--------

I de tre f¿rste b¿nnene ber vi om at Gud mŒ utbre sitt navn og rike og sin vilje i verden; i fire b¿nner ber vi Gud Œ n¾re, tilgi og verne oss.

Fjerde b¿nn: Gi oss i dag vŒrt daglige br¿d

I den fjerde b¿nn ber vi han som gir oss livet, om alt vi trenger for Œ leve. NŒr vi ber slik sier vi at vi vil ta imot livet fra ham og vi vil knytte livet vŒrt til troen pŒ ham. Denne b¿nnen knytter sammen hele skaperverket. Den er bŒde en disippelb¿nn og en fellesb¿nn for alle mennesker til alle tider.

            Men b¿nnen er ogsŒ et rop, en b¿nn Œ rope for alle millioner som legger seg sultne i kveld. En stor del av verdens befolkning lever under fattigdomsgrensen. Ja, selv i de rikeste land, vil det alltid v¾re noen som ikke vet sin arme rŒd. I denne b¿nnen har de ord Œ rope, og b¿nnen er gitt dem av Jesus selv.

ÇHerre, din jord b¾rer mat nok for alle.È

 De av oss som tilh¿rer den mette del av menneskeheten, kan fristes til Œ sp¿rre hvordan Gud kan v¾re rettferdig nŒr det er sŒ mange som lider. Det skal vi v¾re forsiktige med. Vi b¿r heller stille sp¿rsmŒl ved vŒr egen urettferdighet. Gud har besvart menneskehetens b¿nn om daglig br¿d. Det er nok mat til alle pŒ jorden, men det er et nederlag og en forbrytelse mot menneskeheten at vi ikke fordeler maten rettferdig.

Men den som ser en bror lide n¿d og lukker hjertet til for ham nŒr han selv har mer enn nok Œ leve av, hvorledes kan han ha Guds kj¾rlighet i seg? 1 Joh 3,17

 

Herre, din jord b¾rer mat nok for alle, takk for den delen du vil vi skal ha.

L¾r oss Œ dekke et langbord i verden som alle kan reise seg mette fra. Amen. Amen.

Herre, vi reiser oss mette fra bordet, takk for de kreftene vŒr kropp har fŒtt.

Nye skal sitte ved bordet og spise, hvis du fŒr fordele, har alle nok. Amen. Amen.

Vidar Kristensen 1978, Norsk salmebok 766

Femte b¿nn: Forlat oss vŒr skyld, som vi ˜g forlater vŒre skyldnere

 

Hvor har du syndene dine? Har du syndene dine pΠsamvittigheten eller pΠkorset?

 

Grunnlaget for tilgivelse er Jesu d¿d pŒ korset.

Gjeldsbrevet som gikk imot oss pŒ grunn av lovens bud, str¿k han ut og tok det bort ved Œ nagle det til korset. Han avv¾pnet maktene og myndighetene og stilte dem fram til spott og spe da han triumferte over dem pŒ korset. Kol 2,14-15

 

Denne b¿nnen er vendepunktet i FadervŒr, et omvendelsespunkt. Syndenes forlatelse er det avgj¿rende vendepunktet i den enkeltes frelseshistorie. PŒ dette omvendelsespunktet m¿ter vi et ÇdersomÈ:

Dersom vi bekjenner vŒre synder, er han trofast og rettferdig, sŒ han tilgir oss syndene og renser oss for all urett. 1 Joh 1,9

Sjette b¿nn: Led oss ikke inn i fristelseÉ

Den sjette og syvende b¿nnen setter oss inn i livets daglige kamp. De andre b¿nnene kan lyde ganske snille, i hvert fall f¿r vi kommer pŒ innsiden av dem. Men ondskapen og fristelsene kastes inn i vŒre liv, som spiker i veien og kjepper i hjulene - og de kommer fra alle kanter.

            Det kan v¾re vanskelig Œ forstŒ alt i den sjette b¿nnen. Men vi setter i hvert fall et ÇikkeÈ foran ÇfristelseÈ. Vi velger Œ si nei til fristelsen - og det i god tid f¿r fristelsen er blitt sŒ sterk at vi ikke klarer Œ si nei lenger.

Du skal v¾re herre over synden!

Mennesker har til alle tider mŒttet kjempe med fristelser. Gud sa til Kain: ÇSynden vil ha makt over deg, men du skal v¾re herre over den!È (1 Mos 4,6-7) Det kan nok v¾re at i vŒr del av kristenheten snakker vi sŒ mye om hvor syndige vi er, at vi gj¿r synden til noe alminnelig, slik at vi ikke tar Guds ord til Kain pŒ alvor: ÓDu skal v¾re herre over synden!È

Et gammelt ordtak sier at ÓDet er menneskelig Œ feile!Ó Ð Men det er bare halve ordtaket. Det lyder slik: ÓDet er menneskelig Œ feile, men det er djevelsk Œ fortsette med det!Ó (Errare humanum est, sed diabolicum perseverare.)

 

Alle vil f¿le fristelser, men vi har ansvar for Œ bryte fristelsenes fortryllelse og stanse fristelsene i tide. Fristelser skal ikke aksepteres; de skal arresteres.

Syvende b¿nn: É men frels oss fra det onde

Det er den allmektige Gud vi ber til nŒr vi ber: ÓFrels oss fra det onde!Ó NŒr vi ber b¿nnen, tar vi imot hans frelse. Vi ber om frelse bŒde fra den onde, og fra alt det onde som kan ramme oss i livet. Jesus har makt til Œ svare pŒ denne b¿nnen; han avv¾pnet djevelen da han naglet syndene vŒre til korset.

En spenning mellom b¿nner.

Den syvende b¿nn er en b¿nn Œ rope i n¿d, en b¿nn om at Jesus snart mŒ komme igjen og gj¿re slutt pŒ elendigheten. Den andre b¿nn er en b¿nn i hŒp om at Guds rike mŒ komme, at flere mŒ bli frelst f¿r Gud setter sluttstrek for denne verden.

            Spenningen mellom den syvende og den andre b¿nn gjenspeiler spenningen i Gud. Han lider under all n¿d vi lager for hverandre og ser frem til Œ gj¿re slutt pŒ den, men pŒ den annen side dr¿yer han med Œ sette sluttstrek, slik at flere kan bli frelst f¿rst.

 

For riket er ditt, og makten og ¾ren i evighet

ÇForÈ FadervŒr avsluttes med en lovprisning som griper tilbake til de tre f¿rste b¿nnene om Guds rike, navn og vilje.

            Det f¿rste ordet i avslutningen gir oss grunnlaget for Œ be b¿nnene i FadervŒr. Vi kan be med hŒp, fordi riket og makten og ¾ren tilh¿rer ham som vi ber til.

PŒ samme mŒte begrunner Jesus en annen hovedtekst i kirken, misjonsbefalingen: Meg er gitt all makt i himmel og pŒ jord, gŒ derfor utÉ (Matt 28,18-20)

NŒr jeg ikke finner ord

Jesus ga FadervŒr som en enkel b¿nn som vi disipler kan be. Vi trenger ikke bruke mange ord. For Gud vet pŒ forhŒnd hva vi trenger til. Gud er ikke avhengig av om vi fŒr uttrykt oss tydelig og klart. Det Gud er ute etter er vŒrt JA. Han vil gjerne h¿re vŒrt ¿nske om at hans vilje skal skje i vŒre liv.

            ÇSlik skal dere be!È sa Jesus og gav disiplene FadervŒr. PŒ denne mŒten skal dere be. SŒ enkelt kan vi be. Andre steder inviteres vi til Œ ut¿se vŒrt hjerte for Gud med vŒre egne ord. Men en fast formulert b¿nn som FadervŒr er en gave nŒr vi ikke finner ord selv. Det er godt Œ be med ord vi ikke trenger Œ finne pŒ selv.

 

NŒr jeg er for utslitt til Œ be, kan jeg be slik: ÇGud, jeg orker ikke be. V¾r sŒ snill Œ h¿re pŒ dem som ber for meg.È Det er godt Œ ha noen som ber for oss. I dag er vi mange sammen nŒr vi skal be FadervŒr, og vi kan st¿tte hverandre i b¿nnen.

 

La oss be den b¿nnen Jesus har gitt oss!