Bud og trivsel

 

Dialog over hagegjerdet

·        Hei, nabo, kom hit litt! Jeg må snakke med deg. Du som er prest, - jeg blir så trøtt av alt maset om bud og regler! Du-skal-ikke-du-skal-ikke! Hva er det for slags budskap? Det er kjærlighet vi trenger, ikke alle disse budene.

·        Greit det, nabo. Kjærlighet er fint. La oss bli enige om hvilke bud som ikke skal gjelde i naboskapet vårt.

·        Nå ble du veldig konkret, prest!

·        Jammen kjærligheten er konkret. Ellers blir det bare fine ord og følelser.

·        Det har du rett i. Hm. La meg tenke litt. Vel, - fridagen min får du ikke ødelegge med dugnader og sånn. Du får ikke le av moren og faren min, selv om de begynner å surre. Livet vil jeg beholde, - og kona mi, også! Jeg vil ha redskapen min i fred, og jeg tåler ikke sladder i nabolaget. Du får ikke bruke knep, og du får ikke sette naboene opp mot meg.

·        Skal si du er drillet i barnelærdommen! Det var åtte bud på rappen, det!

·        Jeg er imponert selv, jeg! Og jeg skal innrømme det: Budene handler om din kjærlighet! Og så handler de om min trivsel.

·        Men hva med de to første budene, da?

·        «Du skal ikke misbruke Herrens navn.» … Nei, det må du ikke finne på, prest! Jeg trenger at han hører på deg når det gjelder. Jeg tror nemlig at du ber for ungene mine.

·        Da er det bare det første budet igjen, - at jeg ikke skal ha andre guder.

·        Nei, det kan vi heller ikke droppe! Jeg vil vite om du har respekt for Gud. Ellers blir det utrygt å ha deg som nabo!