Kapellan Harald Kaasa Hammer, Nøtterøy

4. søndag etter påske, 2. rekke

Konfirmasjonsgudstjeneste i Teie kirke

14. mai 2006 kl 11.00

Salmer ved konfirmasjonsgudstjeneste

765,1-2 og 11-12 No livnar det i lundar

            1 Joh 4,10-16 GUD ER KJÆRLIGHET

943      Måne og sol

------------------

            Joh 15,10-17 KJÆRLIGHETENS BUD

------------------

416      Alltid freidig når du går

            KUNNGJØRINGER

032      Du er hellig, du er hel

            PÅMINNELSE OM DÅPEN og FORBØNN

662      La denne dagen, Herre Gud

            BØNN FOR HVER KONFIRMANT og HILSEN TIL KONFIRMANTENE

187      Deg være ære

            OFFER VED UTGANGEN

Salmer ved vanlig gudstjeneste

669      Kjærlighet fra Gud

            Jes 1,18-20 GUDS TILBUD OM NÅDE

449      Ren og rettferdig

            1 Joh 4,10-16 GUD ER KJÆRLIGHET

727      Guds kjærleik er som stranda og som graset

--------------------

            Joh 15,10-17 ELSK HVERANDRE

--------------------

331      Kom, kom og hør

            FORBØNN, alt I

652      Vårt sinn er fylt med glede

            NATTVERD, alt II

706      Til kjærleik Gud oss skapte (utdeling)

375      Vi stemmer i en frydesang (utdeling)

533      Kristne la oss søke sammen

Preken

Innledning til tekstlesningen

La dere merke til den fine setningen Johnny leste i første Johannes brev? «Vi har lært å kjenne den kjærlighet Gud har til oss, og vi har trodd på den.» Det er fint når noen sier at de er glad i meg. Kanskje de til og med sier at de elsker meg. Men da må de få meg til å tro det også! Hvis de ikke klarer å få meg til å tro at de elsker meg, da er det det samme hvor mye pent de sier til meg. «Vi har lært å kjenne den kjærlighet Gud har til oss, og vi har trodd på den.» Det er en setning som gir mening. Johannes skrev mye annet fint om kjærligheten også: «Mine barn,» skrev han, «vår kjærlighet må være sann, ikke tomme ord, men handling.» (1 Joh 3,18)

 

En gang ringte det en jente til meg. Hun var 17-18 år.

-         Hei, sa hun. Jeg lurer på om jeg skal slå opp med kjærsten min. Hva syns du?

Hva svarer man da?

-         Er han glad i deg da? spurte jeg.

-         Å ja, sa hun. Han sier at han elsker meg og vil gifte seg med meg.

-         Det er jo fint, sa jeg. Men når dere skal gifte dere, så spør presten: Vil dere elske og ære hverandre?

-         Ære hverandre, hva betyr det.

-         Ja, snakker han pent om deg, for eksempel?

-         Nja, jeg vil vel ikke si det akkurat. Men han er veldig snill, altså.

-         Det er en god egenskap. Men respekterer han deg?

-         Respekterer?

-         Ja, hvis det er noe du ikke vil, er det OK for ham, eller prøver han å presse deg?

-         Jeg skjønner hva du mener. Nei, han respekterer meg ikke.

-         Da synes jeg ikke han er noe å satse på.

-         Flott! sa hun. Da slår jeg opp med han i morra. Ha det!

 

Vi skal lese mer om kjærligheten. Jesus viser oss kjærlighet. Han kommer og åpner sitt hjerte for oss. Han ønsker å gi oss tro på kjærligheten sin. Jeg håper du opplever at Jesus respekterer deg og dine grenser. Respekt er inngangsdøren til ekte kjærlighet. Jesus vil gi oss en ny tro på kjærligheten.

            Legg merke til hvordan Jesus snakker til sine venner før han drar hjem til sin Far. Han holder ikke noe skjult for dem, han lever offentlig med det han brenner for, han gir dem vennskap og utfordringer. Det er en kjærlighet uten manipulasjon.

 

Dette hellige evangelium står skrevet hos evangelisten Johannes i det 15. kapittel, fra vers 10:

Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. 11 Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan være fullkommen. 12 Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. 13 Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner. 14 Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. 15 Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far. 16 Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn. 17 Dette er mitt bud til dere: Elsk hverandre!

Slik lyder Herrens ord.

 

Hva er forskjellen på Jesu kjærlighet og en kjærlighet som skuffer? For det første er forskjellen at Jesus er den han er. For det andre er Jesu kjærlighet full av respekt.

Jesus viser respekt

Jeg slutter ikke med å forundre meg over Jesu måte å møte mennesker på. Han møter ikke mennesker som stakkarer, selv om han vet alt om oss! Han bretter ikke opp ermene og hjelper folk, enten de vil eller ikke. Han vil ha menneskene opp på beina.

Husker du Bartimeus, den blinde tiggeren i Jeriko. Folk stod tett i tett langs veien, som det var 17. mai, for Jesus kom inn i byen deres. Da skrek Bartimeus: «Hjelp meg!» Folk hysjet på ham. Men Bartimeus skrek bare enda mer: «Jesus, hjelp meg!» Jesus kunne bøyd seg ned til Bartimeus, helbredet ham i full fart, og så kunne han gått videre og vinket til folkemassene. Men Jesus gjorde det ikke sånn. Han ba dem hente Bartimeus. Han ville nok ha Bartimeus opp på beina. Og så spurte Jesus: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Som om ikke det var opplagt! Men Bartimeus fikk si det selv.

Jesus hadde en utrolig respekt for mennesker! (Mark 10,46-52)

Kjærlighet og respekt

«Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet,» sa Jesus. Legg merke hvordan Jesus knytter kjærligheten sammen med budene. Det er fordi kjærlighet og respekt hører sammen. Det handler om å elske og ære. Min kjærlighet er ikke sann, hvis jeg ikke snakker pent om den jeg elsker.  Jeg kan ikke vente at hun tror på kjærligheten, hvis jeg ikke respekterer henne.

To kjærlighetsbud og to feilspor

Vi har to kjærlighetsbud i Bibelen. Og vi trenger begge to: Å elske min neste som meg selv, og å elske Gud over alle ting.

            Å elske min neste som meg selv. Det er en god tommelfingerregel: Jeg skal ikke gjøre mot andre, det jeg ikke liker at de gjør mot meg. Nestekjærlighetsbudet betyr: Bruk hodet og tenk når du skal vise kjærlighet! Hva hvis det hadde vært deg?

Stort sett gir det bra resultat. De fleste opplever kjærlighet som noe godt, og vet at å elske er å være god. Men så er det to feilspor:

Derfor knytter Jesus nestekjærligheten sammen kjærligheten til Gud. Å elske et menneske er å lytte etter hans og hennes vilje. Å elske Gud er å lytte etter hans vilje. Og han vilje kjenner vi! Han har gitt oss kjærlighetens ti bud. De handler om respekt. Respekt for andres hviledag og familie, liv og ekteskap, eiendom og rykte.

            De ti budene er kjærlighetens ti bud, bare tenk etter! Er det noen av de ti bud vi kan bryte med vitende og vilje, og likevel si at vi elsker hverandre? De ti bud handler om respekt for andres hviledag og familie, liv og ekteskap, eiendom og rykte. Er ikke det viktig når vi elsker hverandre?

Kjære venner! - Det er to ting det handler om!

«Vi har lært å kjenne den kjærlighet Gud har til oss, og vi har trodd på den.» Jeg håper hver og en av oss kan gjøre denne erfaringen, og gjøre disse ordene til våre.

            Og så sa Jesus: «Dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.» Jo dypere vi respekterer hverandre, jo høyere kan vi elske hverandre!

 

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var og er og blir én sann Gud, fra evighet og til evighet. Amen.