Harald Kaasa Hammer: Lukk meg i dine smerter inn. Luther forlag 2000
Dagens betraktning

Onsdag etter andre søndag i faste
Skriftemålets gave

 

 

Ole:    Jeg har noe som plager meg. Jeg går og tenker på noe dumt jeg har gjort. Jeg har vanskelig for å tro at jeg er tilgitt. Kan du forklare meg hva skriftemål er? Kanskje det kan hjelpe meg.

Tor:    Først forteller du hva du har gjort. Så stiller jeg kanskje noen spørsmål for å få satt tydelige ord på syndene. Dette gjør jeg for at du ikke skal være i tvil om at du har bekjent skikkelig. Skriftemål er å få bort møkka, ikke å pynte på den.

Ole:    Jeg er med på det. Men jeg må si at jeg gruer meg. Du skulle bare visst!

Tor:    Du må bare ikke tro at du kan overraske meg. Jeg vet hvor vondt det lukter når jeg må spa bort min egen møkk, og det er sikkert ikke noe bedre å spa bort din møkk!

Ole:    Takk for oppmuntringen! Skal vi begynne?

Tor:    Jeg må bare forklare resten først. Når vi er blitt enige om hvilke synder du bekjenner, så spør jeg om du ønsker at hele livet ditt skal være åpent for Gud.

Ole:    Går det an å vite om hele livet er åpent for Gud da?

Tor:    Nei. Det er ikke det jeg spør om heller. Jeg spør om du ønsker at hele ditt skal være åpent for Gud.

Ole:    Ja, det vil jeg.

Tor:    Så kneler du ned, og jeg spør: "Tror du at min tilgivelse er Guds tilgivelse." Så svarer du "Ja."

Ole:    Kan din tilgivelse virkelig være Guds tilgivelse?

Tor:    Jesus snakket om det flere ganger. For eksempel i slutten av Johannesevangeliet. Da sa han til disiplene sine: "Dersom dere tilgir noen deres synder, da er de tilgitt." (Joh 20,23)

Ole:    Hvordan foregår det, helt konkret?

Tor:    Du kneler ned. Så legger jeg hånden på hodet ditt og sier: "Det skal bli som du tror! Etter vår Herre Jesu Kristi ord og befaling, tilsier jeg deg alle dine synders nådige forlatelse i Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Amen. Gå i fred!"

Ole:    Det må være ganske fint å få si noe sånt! Her kommer jeg og sier at det er noe som plager meg. Og når jeg går igjen, så kan du si: "Gå i fred!"

Tor:    Ja, det er et privilegium å overrekke Guds fred. Det er stort for meg! - Men nå er vi klare til å begynne.

Ole:    Ja vel. Da er det vel ingen vei tilbake. Det er to ting som plager meg. Jeg har ikke vært helt grei mot arbeidskameraten min, og så får jeg ikke til å be så lenge som jeg bør.

Tor:    La oss ta en ting om gangen. "Ikke helt grei mot arbeidskameraten." Synes du det var en tydelig syndsbekjennelse?

Ole:    Nei, jeg skjønner hva du mener. Den var temmelig pyntelig. Jeg har altså en arbeidskamerat. Her for en stund siden betrodde han meg noe. Jeg burde skjønt at det var en betroelse, men så kom jeg til å si det en gang noen naboer stod og pratet om ham. Det passet liksom så godt å fortelle det jeg visste. Men det var et svik, og jeg skammer meg over at jeg kunne gjøre noe så ekkelt.

Tor:    Jeg er enig at det var et svik! Det sårer Gud når du ødelegger kameratskap på den måten, det sårer arbeidskameraten din, det sårer dem som får høre noe de ikke skulle høre, og det sårer din evne til å være kamerat.

Ole:    Det var da svært! Men det er jo sant.

Tor:    Og nå vil du at Jesus skal bære disse sårene i stedet for deg?

Ole:    Det høres så fælt ut når du sier det sånn. Men det er akkurat det jeg ber om.

Tor:    Har du snakket med arbeidskameraten om dette?

Ole:    Nei. Jeg har tenkt mye på det. Men jeg fant ut at det bare ville gjøre ham vondt. Den eneste grunnen til å si det, var for å lette min egen samvittighet. Så gikk jeg til deg i stedet.

Tor:    Det var nok ikke så dumt. Men hva med naboene, da?

Ole:    Heldigvis kom jeg på bedre tanker så fort at jeg fikk pratet med dem. Jeg fikk sagt at det var dumt av meg å røpe det som var en betroelse. Det var pinlig å si det til dem. Men de lovte å late som de ikke hadde hørt det. - Hvorfor spør du om dette, forresten? Skriftemål har vel med mitt forhold til Gud å gjøre.

Tor:    Ja, det er riktig. Men synd berører som regel andre også. Gud elsker dem like høyt som han elsker deg. Derfor må jeg passe på at tilgivelsen hos Gud ikke går ut over andre mennesker. Ikke sant? - Men så var det den andre synden du nevnte: at du ikke får til å be så lenge som du bør.

Ole:    Ja, det har vært sånn lenge. Jeg hørte en bibeltime en gang om å be en time hver dag. Det gikk greit i begynnelsen. Men nå går det bare fem minutter, så kommer alle slags tanker og ødelegger bønnelivet mitt. Det er fælt.

Tor:    Jeg er ikke sikker på om jeg vil akseptere det du forteller som en syndsbekjennelse. Jeg tror ikke det du snakker om er en synd.

Ole:    Men vil ikke Gud at jeg skal be, da?

Tor:    Jo. Han liker å snakke med deg, og liker når du tar deg tid å sitte ned sammen med ham. Men jeg tror ikke han liker det noe særlig, hvis du gjør det bare fordi du har vond samvittighet. Gud er vår Far, og trives når barna snakker med ham. I stedet for å tilgi deg, vil jeg be for deg at du må få øye på Gud når du ber. Senere finner du kanskje noe i bønnelivet ditt som virkelig er synd. Det kan du bekjenne neste gang du kommer.

Ole:    Det høres greit ut.

Tor:    Da er vi klare til selve skriftemålet. - Jeg har forstått deg slik at du ønsker at hele livet ditt skal være åpent mot Gud.

Ole:    Ja, det ønsker jeg.

Tor:    Gud være nådig mot deg og styrke troen din. Amen. Tror du at min tilgivelse er Guds tilgivelse?

Ole:    Ja.

Tor:    Det skal bli som du tror! Etter vår Herre Jesu Kristi ord og befaling, tilsier jeg deg alle dine synders nådige forlatelse i Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Amen. Gå i fred.

Ole:    Takk for hjelpen!

Tor:    Takk for at du kom. Og takk for tilliten.