Kapellan Harald Kaasa Hammer, Nøtterøy

17. mai, 2. rekke

Familiegudstjeneste i Veierland kirke

17. mai 2006 kl 12.00

Salmer

            Preludium

            Inngangsord: Nåde være med dere

725      Jeg folder mine hender små

            Bønn for dagen

            Joh 12,35-36

739,1+6-7 Gud signe vårt dyre fedreland

---------------------

            Preken

            Trosbekjennelse

---------------------

740,1+5 Fagert er landet

            Forbønn ved familiegudstjeneste, 3 ledd

* 737,1-2 Ja, vi elsker

            Velsignelse

            Postludium

Inngangsord

Kjære menighet! Nåde være med deg, og fred fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus! Amen.

 

Gratulerer med dagen. I dag har Norge bursdag. Det er 194 år siden vi fikk vår grunnlov, og ble et eget land. Vi er her i kirken for å takke Gud, og for å høre hva Jesus har å si oss på denne bursdagen. La oss folde hendene våre og be, når vi synger den første sangen.

Bønn for dagen

Kjære Gud, du som har skapt alle verdens mennesker, takk for at vi har fått livet, og får lov å bo i dette landet. Takk for alle gode mennesker som du har gitt oss. Takk for friheten og for grunnloven, og for at vi er blitt kjent med Jesus. Amen.

Tekstlesning

Dette hellige evangelium står skrevet hos evangelisten Johannes i det 15. kapittel, fra vers 35:

Jesus sa: «Ennå en liten stund er lyset hos dere. Dere må vandre mens dere har lyset, så ikke mørket faller over dere. Den som vandrer i mørket, vet ikke hvor han går hen. 36 Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.»

Slik lyder Herrens ord.

Preken

I dag har Norge bursdag. Det er 194 år siden vi ble et land med egen grunnlov. Når vi er i bursdag pleier vi å ha med presanger. Hva slags presang kan vi gi til Norge?

            Det er ikke alltid lett å finne på presanger. For en måned siden hadde jeg bursdag. Da hadde kona mi fått tak i en som spilte trompet for meg. Det visste hun at jeg ville like. Jeg fikk noen vanlige presanger også, sånne som jeg måtte pakke opp. Så fikk jeg en presang som ikke var til å pakke opp. Det var en papplate hvor det stod: Nymalt hytte i sommer! Når jeg tenker tilbake på bursdagen min, vet jeg hva jeg ble mest glad for. Det kom så mange gode mennesker og besøkte meg. De lyste opp når de så meg, og sa mye pent til meg. Gode mennesker får meg til å smile!

            Hva slags presang kan vi gi til landet vårt? Jeg vet en presang som kan få hele landet til å smile! Det er gode mennesker. Mennesker som det lyser av! Jesus brukte mange fine ord om sånne mennesker. «Lysets barn!» kalte han dem.

            «Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.»

Hva er et godt menneske?

Jo, et godt menneske er en som får meg til å få lyst til å være god. Et godt menneske er ikke en som aldri har gjort noe dumt. De som aldri har gjort noe dumt, har ikke gjort særlig mye annet heller. Men et godt menneske er en som lar det gode få overtaket! Derfor er det godt å være sammen med et godt menneske. Noen mennesker er så praktfulle at jeg bare blir misunnelig. Men et godt menneske er det godt å være sammen med. Når jeg har vært sammen med et godt menneske, merker jeg at jeg går rundt og smiler lenge etterpå. Jeg liker meg sammen med et godt menneske. Det er et flott uttrykk: «Jeg liker meg sammen med et godt menneske.» Et godt menneske får meg til å like meg selv! Det får meg til å kjenne meg vel.

Er du så heldig at du har et godt menneske i familien, eller i nabohuset?

Tenk etter! Har ikke du et godt menneske som du kjenner? Da er du heldig. Da har du en som sprer godhet rundt seg. Sånne mennesker lyser det av. Kan jeg komme med et forslag? Kanskje du treffer et slikt menneske i dag. Da kan du si: «Du er en fin bursdagsgave til Norge! Du er et godt menneske.»

Tro på lyset!

Vi nordmenn er ikke flinke til å snakke om gode mennesker. Vi er mye flinkere til å miste motet. Jesus snakket om mennesker «som hører ordet og tar vare på det i et fint og godt hjerte.» (Luk 8,15) Det er sånne mennesker han ønsker å lage av oss!

            Jesus deler ikke opp menneskene i gode mennesker og onde mennesker. Han vil gjøre oss til gode mennesker. Og han sier hvordan vi kan bli det: «Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.»

Tro på lyset! Vi nordmenn trenger å lære å tro på lyset. Vi trenger å se at det finnes gode mennesker. Mennesker som gir oss lyst til å bli gode mennesker. Hvis vi bare sladrer og uffer og akker oss over alle dumme og slemme mennesker, da blir livet ganske trist. Det er ikke vanskelig å finne dumme og slemme mennesker å snakke om. De får oss til å miste motet. Sladder er det ingen som blir god av.

«Tro på lyset!» sa Jesus. Tenk på et godt menneske i din familie, eller i nabohuset ditt. Ikke tenk på mennesker som går rundt og tror de er bedre enn andre, eller mennesker du beundrer og misunner, - de som får deg til å føle deg liten og dum. Tenk på de som får deg til å føle deg vel, et menneske som gjør at du får lyst til å være god. En som det lyser av.

Hvis du er så heldig å ha et sånt menneske i familien, så tenk mye på det gode mennesket. Øv deg i å tro på lyset. «Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.»

Tro på lyset og vandre i lyset

Jesus sier to ting om lyset. Han ber oss om å tro på lyset og å vandre i lyset. Å vandre betyr å gå ganske sakte, å rusle, å ha tid til å se seg rundt og høre fuglesangen og plukke en blomsterbukett. De gode menneskene jeg kjenner, de har god tid. De får gjort veldig mye, men likevel har de tid til å sitte ned og prate og lytte. De vandrer gjennom livet.

«Ennå en liten stund er lyset hos dere,» sa Jesus «Dere må vandre mens dere har lyset, så ikke mørket faller over dere. Den som vandrer i mørket, vet ikke hvor han går hen.»

Den som rusler i lyset er et rent menneske. Et rent menneske er ikke et menneske som aldri blir skittent, men et menneske som vasker seg hver dag. Slik vil Jesus at vi skal leve i lyset og gjøre oss rene hver dag. Det betyr at vi sier det som det er når vi har gjort noe dumt, og lar Jesus ta det bort. Jesu nære venn, Johannes, skrev slik i sitt første brev:

Dette er budskapet vi har hørt av Jesus og forkynner for dere: Gud er lys, det finnes ikke mørke i ham.  6 Sier vi at vi har fellesskap med ham, men vandrer i mørket, da lyver vi og følger ikke sannheten.  7 Men dersom vi vandrer i lyset, slik han selv er i lyset, da har vi fellesskap med hverandre, og blodet fra Jesus, hans Sønn, renser oss for all synd.
     8 Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss.  9 Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett. 1 Joh 1,5-9

Kjære venner!

Dette er oppskriften! Det er slik Jesus gjør oss til gode mennesker! Slik kan vi bli bursdagsgaver til landet vårt. Tenk om det kom en til deg og sa akkurat det: «Du er en fin bursdagsgave til Norge!» Da gjelder det å ikke svare for fort. Hvis vi svarer for fort, da er det lett å si: «Tuller du?» Hvis noen sier til deg: «Du er en fin bursdagsgave til Norge! Du er et godt menneske!» - da skal du tenke deg om, og så kan du si: «Er det virkelig sant? Nå ble jeg glad!»

 

La oss be!

Kjære Jesus! Takk for at du kom og lyste opp livet for så mange mennesker! Takk for vi har deg her i Norge også og kan tro på deg. Gjør oss til lysets barn! Amen.

 

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var og er og blir én sann Gud, fra evighet og til evighet. Amen.

 

Fredsbønn

Allmektige, evige Gud, du som kan lede og bøye menneskers hjerter, vi ber deg: Hjelp og styrk alle dem som i dag har det store ansvaret for fredens sak i verden. Ta i din mektige hånd nasjonenes ledere, vend deres hjerter til deg og gi dem kraft i striden mot alt som vil forføre oss til det som ondt er.

Gi fred på jorden, og hjelp din kirke å fremme freden mellom folkene. Vern vårt folk og våre hjem mot krig og splid, og la oss få bygge og bo i frihet og fred. Hjelp oss å tjene deg med troskap og sammen med alle jordens folk å stå fast i striden mot det onde. Amen.